A MABISZ, a MEE és az OKF ajánlása a villamos eredetű tűzkárok megelőzéséhez és csökkentéséhez

Az épületekben keletkező tüzek jelentős része villamos eredetű, azaz a villamos berendezés nem megfelelő állapotára, használatára, esetleg a berendezés hibájára vezethető vissza. Ez önmagában is indokolná, hogy a villamos berendezés létesítésének és használatának szabályrendszere a tűzvédelem homlokterében legyen. A tapasztalatok azonban azt is mutatják, hogy a villamos eredetű tűzesetek azért különösen veszélyesek, mert a villamos berendezés részét képező műanyag szigetelés gyullad meg először. A műanyagok égéstermékei – mindenekelőtt a korom és mérgező gázok – felelősek azért, hogy a viszonylag kis kiterjedésű tű is rendkívül súlyos következményekkel járhat.

 

 

Erre tekintettel döntött úgy a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy – a 2015-ben kiadott villámvédelmi ajánlást követően – a villamos eredetű tűzkárok csökkentésének érdekében szakértők közreműködésével ajánlást dolgoz ki, amely megismerteti a biztosítást kötő lakossági és vállalati ügyfelekkel, biztosítást értékesítő, kockázatelbíráló, kárrendező szakemberekkel a védekezés, kármegelőzés lehetőségeit. 

A tájékoztatóból megismerhetjük a villamos eredetű tüzek keletkezésének okait, azt, hogy milyen tényezők növelik, avagy csökkentik a tűz keletkezésének kockázatát, milyen jelek utalnak a tűz keletkezésének megnövekedett veszélyére, és hogy milyen intézkedésekkel csökkenthetőek a kockázatok.

Kruppa Attila
MEE Tűzvédelmi Munkabizottság



Miért jött létre az aramkapocs.hu?

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület a magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezeteként szerepet vállal a megbízható villamosenergia-ellátás és felhasználás színvonalának és hatékonyságának emelésében. „Biztonságos villanyszerelés” projektünk célja, hogy elsősorban élet- és vagyonvédelmi szempontból tudatosítsa a lakosság számára a biztonságos villanyszerelés fontosságát, és támogatni kívánja azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek a minőségi villanyszerelést szolgálják.

Az aramkapocs.hu weboldalunk annak szellemében jött létre, hogy egy közös platformot biztosítson a lakossági felhasználók, a közös képviselők és a minőségi munkát végző megbízható szakemberek számára.

Szakemberként hogyan kerülhetek be a rendszerbe?

Minősített Szerelő / MVM Émász ajánlott szerelő

Első körben a MEE VET által nyilvántartott Regisztrált villanyszerelők tehetnek ismeretfelújító vizsgát a E.ON és MVM Émász által évente meghirdetett pályázat útján.

További ajánlott szakemberek a MEE ajánlásával

A felületen olyan felülvizsgálók és egyéb szakterületen tevékenykedő szakemberek is szerepelnek, akik már bizonyították tudásukat a Magyar Elektrotechnikai Egyesület felé. 

 

Magyar Elektrotechnikai Egyesület

mee@mee.hu

http://www.mee.hu